Ontwikkelingen bij IJsvereniging Ruinerwold
Op het moment dat ik dit stukje schrijf hebben we helaas nog niet kunnen schaatsen, het scheelde heel weinig maar het gaat helaas dooien/boven nul.
Gelukkig hebben velen van ons de afgelopen 2 seizoenen wel kunnen schaatsen op de baan. De animo was groot en naast schaatsers uit eigen dorp hebben we ook nieuwe leden mogen begroeten uit Meppel, Ruinen en Koekange. Vanaf piepjong tot en met senior, gezellig op het ijs, een paar rondjes schaatsen of ijshockey of gewoon met vriendjes en vriendinnetjes afspreken. En daarna een beker chocomelk en gezelligheid in de kantine.
Wij hebben als ijsvereniging het doel om het schaatsen voor iedereen mogelijk te maken. Dit door de ijsbaan op tijd op orde te hebben, schaats uitleen (gratis) voor degenen die geen schaatsen hebben, een lage familie contributie en een jaarlijks volledig verzorgde schaatsmiddag in Thialf voor de bovenbouw van de lagere scholen in Ruinerwold/Oosteinde (m.b.v. sponsors), 2 grote bussen helemaal vol.
Schaatsen is bewegen, lekker buiten zijn, anderen ontmoeten en… schaatsen is ook (top)sport. Soms worden kinderen zo enthousiast dat ze lid worden van een schaatsvereniging en dan, ja wie weet 🙂 we hebben zeker talenten in Ruinerwold.
Veel mensen maken zich zorgen dat we geen strenge winters meer krijgen en het schaatsen op natuurijs straks niet meer kan. De klimaatveranderingen betekent dat de wind vaker uit het (zuid) westen komt waardoor de vorst periodes korter zijn maar (echt waar) het zal nog steeds vriezen/erg koud kunnen worden de komende decennia, voor kortere periodes (bron/KNMI). We zijn als ijsvereniging aan het kijken wat er moet gebeuren om het schaatsen op natuurijs te behouden. Hiervoor zijn we vanaf begin 2024 druk bezig te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Er zijn voorbeelden zoals o.a. Winterswijk, Veenoord, Noordlaren die ijsbanen hebben die snel bevriezen. En dat werkt echt heel goed, daar is de afgelopen periode weer meerdere keren geschaatst.
De KNSB ziet ook dat het schaatsen op natuurijs steeds lastiger wordt en daardoor steeds minder jeugd gaat schaatsen. Ze hebben onderzocht dat de gemiddelde afstand naar een kunstijsbaan te groot en kosten te hoog zijn voor velen, zeker voor gezinnen en de jeugd. Besloten is dat er iets moet gebeuren om de toekomst van het schaatsen (ondanks alle huidige successen) veilig te stellen. De KNSB heeft hiervoor een expert groep opgericht die kijkt hoe de opgedane kennis van o.a. Winterswijk op andere plekken in Nederland toegepast kan worden.
Waar zijn wij als bestuur de afgelopen periode druk mee bezig geweest;
- De ijsbaan locatie onderhouden, grasmaaien en ook de begroeiing uitgedund (warmte afvoer), de bestuursleden hebben de training ijsmeester gevolgd en bijeenkomsten van de KNSB bijgewoond.
- Zomerfeest en grasbaan races zijn gehouden op het evenementen terrein, parkeermogelijkheden voor voetbal, korfbal, hardloop en andere activiteiten in het dorp (s ’avonds de lichten aan indien nodig)
- We zijn in Winterswijk en Noordlaren geweest om te kijken hoe zij het hebben opgezet.
- Samen met de expert groep van de KNSB gekeken naar de mogelijkheden van een ijsbaan/multisport zoals Winterswijk. Hierbij Plan Buitengoed als uitgangspunt genomen in een versoberde versie. Daarnaast samen met de KNSB op bezoek geweest bij de Gemeente om de plannen toe te lichten.
- Data-analyses gemaakt van het weer (vorst), vergeleken met ander ijsbanen, positief voor Ruinerwold.
- De expertgroep van de KNSB is in november in Ruinerwold geweest met 20 man uit het hele land voor een bijeenkomst gecombineerd met een locatie bezoek aan de ijsbaan. Dorpsbelangen heeft toen de lunch gesponsord. De gastvrijheid van de Buddingehof heeft ertoe geleid dat de KNSB is teruggekomen voor het houden van een bijeenkomst. Ruinerwold staat wat dat betreft zeer positief op de kaart 🙂
- Samen met alle andere sportverenigingen (georganiseerd door Dorpsbelangen) gekeken naar elkaars plannen inclusief de scholen, de POC, de evenementen commissie en Buddingehof. Belangrijkste conclusie was dat we elkaar aan de dijkhuizen kunnen helpen en samen sterker staan.
- Momenteel zijn we als “dijkhuizen” groep aan het kijken hoe we de knelpunten m.b.t. tot de verkeersveiligheid, parkeren en schaalbaarheid voor de (school)kinderen en fietsers kunnen oplossen, inclusief alle toekomstplannen van iedereen en de groei van Ruinerwold. Onder voorzitterschap van de voorzitter van TC ‘t Wold zullen we e.e.a. verder uitwerken. Met dank aan Dorpsbelangen die dit actief ondersteund.
De gemeente heeft toegezegd in het tweede kwartaal ondersteuning te gaan geven d.m.v. een gebied coördinator, wat zeker wordt gewaardeerd. Ons doel is om het schaatsen in het dorp op natuurijs (+ multisport) te behouden en zelfs vaker dan wat we nu gewend zijn. We werken actief mee om de knelpunten aan dijkhuizen op te lossen. Voor de “dijkhuizen groep” geldt dat er misschien hier en daar wat water bij de wijn moet worden gedaan maar dat we met het uitgangspunt “samen staan we sterker” een goede richting ingeslagen zijn voor het dorp.
Vriendelijke groet,
Namens de IJsvereniging Ruinerwold,
Dick van Eldik, voorzitter